Üniversitemizden URAP Sıralamasında 4 Alanda Liderlik Başarısı

ODTÜ Enformatik Enstitüsü bünyesinde yer alan University Ranking by Academic Performance (URAP) Araştırma Laboratuvarı tarafından, dünyadaki üniversitelerin başarılarına göre sıralandığı URAP 2019-2020 Alan Sıralaması belirlendi. 10 farklı bilim alanında dünya sıralamasına giren İstanbul Üniversitesi; Türk üniversiteleri arasında ise 4 bilim alanında zirvede yer alırken, 4 bilim alanında da ilk 3’e girme başarısı elde etti.

Üniversitelerin akademik performanslarının değerlendirildiği URAP sıralamasında, bu yıl en başarılı üniversiteler 61 farklı bilim alanına göre listelendi. Makale ve atıf konusunda en güvenilir kaynaklardan biri olarak gösterilen InCites verisinin kullanıldığı sıralamada, 100 ülkede yer alan üniversitelerin son 5 yıldaki akademik performansları değerlendirildi. 

Üniversitelerin; makale, toplam doküman ve atıflarının ilgili alan içindeki etkisinin ve uluslararası iş birliği oranının, alan sıralaması ölçütü olarak kullanıldığı değerlendirmede; Türk üniversiteleri 36 bilim alanında yer aldı. En az bir alan sıralamasında bulunan Türk üniversitelerinin sayısı ise 37 olarak belirlenirken, Türkiye listede en fazla üniversitesi bulunan ülkeler arasında 18'inci sıraya yerleşti.

10 Farklı Bilim Alanında Dünya Sıralamasındayız

İstanbul Üniversitesi, URAP 2019-2020 Alan Sıralaması’nda önemli bir başarı ortaya koydu. Mühendislik, Tıp ve Sağlık Bilimleri, Fen Bilimleri, Eczacılık, Biyoloji, Diş Hekimliği, Psikoloji ve Bilişsel Bilimler, Dil, İletişim ve Kültür, Moleküler Biyoloji ve Genetik ve Nörobilim olmak üzere 10 farklı bilim alanında dünya sıralamasına giren İstanbul Üniversitesi; Türk üniversiteleri sıralamasında da büyük bir başarı gösterdi.

Dil, İletişim ve Kültür, Biyoloji, Nörobilim ve Moleküler Biyoloji ve Genetik alanlarında Türk üniversiteleri arasında zirvede yer alan İstanbul Üniversitesi; Tıp ve Sağlık Bilimleri, Psikoloji ve Bilişsel Bilimler ve Diş Hekimliği alnında 2’nci, Eczacılık alanında ise 3’üncü oldu. 

Diş Hekimliği Alanında İlk 150’de Yer Aldık 

Diş Hekimliği alanında dünya sıralamasında ilk 150’ye girme başarısı sergileyen İstanbul Üniversitesi, bu alanda 143’üncü olurken; Dil, İletişim ve Kültür alanında 278’inci, Biyoloji alanında 535’inci, Nörobilim alanında 414’üncü, Moleküler Biyoloji ve Genetik alanında 451’inci, Tıp ve Sağlık Bilimleri alanında 331’inci, Psikoloji ve Bilişsel Bilimler alanında 517’nci, Eczacılık alanında 434’üncü, Fen Bilimleri alanında 902’nci ve Mühendislik alanında 880’inci sırada yer aldı.

Dünya sıralamalarında birinci olan ülkelerde ise Çin ve Amerika öne çıktı. İki ülke de 61 alanın 20’sinde birinci olurken; Hollanda 8, İngiltere 5, Fransa 3, Brezilya 2, Avustralya, Hong Kong ve Singapur ise birer alanda ilk sırada yer aldı. Harvard Üniversitesi’nin 16 alanda birinci olduğu sıralamada, Tsinghua Üniversitesi 11 alanda, Amsterdam Üniversitesi de 4 alanda birinci olarak belirlendi.

URAP 2019-2020 Dünya Alan Sıralaması Raporu'na ulaşmak için tıklayınız


Haber: Tuğçe AYÇİN

İÜ Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü​